Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Zážitky našich studentů

ISCAP – Instituto Politécnico do Porto

Porto | Ekonomika a management | 2. roč. BSP | LS 2019/2020 | Erasmus+ studijní pobyt

Napiš nám něco o svém ubytování. Kde hledat? Jaké ceny čekat? Uveď klidně konkrétního ubytovatele.
Hledání ubytování je jiné pro každou zemi a každou univerzitu. V mém případě jsme si hledali ubytování společně s kamarády sami, ale studenti si pomáhali navzájem, vyměňovali si kontakty na majitele bytů a domů. Je dobré taky sledovat různé skupiny na Facebooku, kde si hodně lidí hledá spolubydlící nebo pronajímá pokoj/byt. Ceny jsou opravdu různé, ale většinou je to okolo 300 eur/měsíc. My konkrétně máme 250 eur, ale bez poplatků za elektřinu a vodu.

A jsme u financí. Kolik tam stojí oběd, doprava, běžné potraviny nebo třeba drink?
Portugalsko je cenově opravdu přijatelné. Ceny v supermarketech jsou velmi podobné cenám v ČR/SK, takže toho se není potřeba obávat. A klasické restaurace mívají denní menu od 6 euro do 10 euro. V centru se pak ceny zvýší, ale jakmile se vyhnete turistickému centru, najdete si moc hezké restaurace a kavárny s „normálními“ cenami.

Jaká je náročnost studia po jazykové stránce?
Studium nebylo náročné, všichni učitelé se snaží vyjít studentům co nejvíce vstříc. Výuka probíhá prezenčně ve škole a během semestru se musí většinou vypracovat nějaká seminární práce, která má váhu 50 % ze známky a na konci semestru se píše malý test taky s váhou 50 %. Takže se není opravdu čeho obávat 🙂

Tipy pro budoucí cestovatele z hlediska plánování předmětů nebo komunikace s vyučujícími…
Nebojte se napsat učitelům, studijnímu oddělení a studentům! Jsou tady pro nás, erasmáky a jsou zvyklí dostávat otázky všeho druhu. Takže rozhodně se nebát a psát, psát, psát. A ohledně plánování a párování předmětů rozhodně doporučuji si toho spárovat co nejvíce. Pro erasmáky jsou ty předměty vždycky trochu “jednodušší”. 😉

Co vidět? Kam zajít?
Portugalsko je poměrně malá země a dá se krásně pocestovat autem nebo i vlaky a Flixbusy. Občas jsou tady opravdu výhodné lety do okolí (já letím na Azory za 7 euro, nebo na Mallorcu za 5 euro!!) Takže hned, jakmile je volný víkend a přeje nám počasí, vyrážíme kamkoliv se dá a to taky doporučuji všem, co jsou na Erasmu. 🙂

Jak bys hodnotil/a sportovní vyžití v rámci univerzity?
Já osobně univerzitní sportoviště nevyužila, ale je tu možnost se přidat do WhatsApp skupin, kde se plánují ruzné sporotovní akce jako třeba volleyball, bouldering (horolezectví), nebo fotbal. A Porto se nachází nedaleko pláže, takže surfování je taky parádní možnost, jak využít volné odpoledne.

Na co se těšit?
Na nejlepší období během vysokoškolského studia! Poznala jsem krásnou zemi, spoustu lidí, otevře to všem oči, člověk se osamostatní, zlepší si angličtinu, procestuje část Evropy, udělá si přátele po celém světě, a to vše během studia.

Co je dobré vědět z hlediska bezpečnosti, místních zvyků a zvyklostí?
Portugalci jsou pověstvní svou opozdilostí. Takže kdykoliv se někde setkáváte, počítejte s tím, že tam ostatní přijdou o 15-20 minut později. To platí i ve škole. Někteří učitelé chodí do hodin o 10-15 minut později a je to naprosto normální. Takže na to se opravdu připravte a zkuste se naladit na jejich pohodovou notu.

Fakulty a součásti

Zavřít