Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět

Smart Region Tour 2018: Vědecký tým z FaME představil potenciál inovací ve veřejné správě

V Olomouci proběhla další ze série konferencí Smart Region Tour 2018, která se koná pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Svazu měst a obcí České republiky a dalších partnerů.

Na konferenci se potkali zástupci veřejné správy i dodavatelé moderních technologií. Na úvod představil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek nově zpracovávaný strategický dokument kraje, který by se měl opírat také o chytrá řešení. Náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec zase zdůraznil význam moderních technologií při řešení problematické dopravní situace ve městě. Přístup státní správy k fenoménu smart cities vysvětlovala Jana Korytářová z Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Fakultu managementu a ekonomiky na konferenci zastupovali Filip Kučera se svými spolupracovníky Martinem Horákem a Pavlínou Zapletalovou, kteří aktuálně pracují na metodice smart governance. Vznikající metodiku podpořila Technologická agentura ČR a dokument má ambici inspirovat veřejnou správu k úspěšnému zavádění vědecky podložených inovací. Ve svém vystoupení představil Filip Kučera především poslední poznatky z behaviorální ekonomie a možnosti jejich využití ve veřejných politikách. Publikum olomoucké konference zaujalo, že díky našemu neracionálnímu podléhání sociálním vlivům je možné efektivněji vybírat daně nebo poplatky za odpad. „Snažili jsme se na praktických příkladech vysvětlit, že dělat vědu neznamená být jen od rána do večera zavřený v knihovně. Na konferenci byli zejména lidé z praxe. Máme radost, že některé konkrétní nápady zaujaly,“ přibližuje Filip Kučera.
Odborným garantem konferenční tour je Smart City Innovations Institut. Předseda správní rady institutu Pavel Vokáč oceňoval propojování vědy s praxí. „Je skvělé, že na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně se snaží srozumitelně vysvětlovat ověřené poznatky, které mají potenciál zlepšit život v našich městech v souladu s aktuálním pojetím konceptu smart citites. Rádi budeme spolupracovat na konkrétních projektech a osobně tuto aktivitu podpořím.“

Fakulty a součásti

Zavřít